Escola Puiggraciós
Històric Geogràfic Social Onomàstic
La Garriga (Vallès Oriental)

Origen del topònim
Puiggraciós és un nom amb una certa poesia que evoca un indret bonic i agradable.El mot puig abunda molt en la toponímia catalana. Designa un gran nombre de muntanyes, unes vegades completat amb adjectivacions o altres mots (Puigpedrós, Puigventós, Puigmal ...)
Graciós té més d’un significat. Alguns d’ells són: té gràcia, és agradable, abundant de favors i gratuït, sense esperar ni demanar compensació...
Graciós ve de gràcia i, en sentit religiós, significa un ajut sobrenatural que, segons el cristianisme, Déu concedeix a la persona per a l’exercici del bé. Significa també absència de pecat mortal.
Etimologia de puig: del llatí “podiu” que significava pedestal, suport, però que en el llatí vulgar de la Gal•lia prengué el sentit de monticle, elevació del terreny.
Etimologia de gràcia: del llatí “gratia”

Informació històrica
L'ESCOLAL'escola Puiggraciós va ser la primera escola pública de La Garriga creada durant el segle XIX, en locals diferents. La primera escola, només de nens, data del 1811. L’any 1857, gràcies a Anna Ravell, va haver-hi la primera escola per a nenes, al carrer Banys nº 8.
L’any 1942 l’ajuntament va inquibir l’escola a l’edifici de Can Sala.
L’any 1964 es van fer les primeres aules a la muntanyeta perquè es necessitava més espai. Fins a finals dels 90, Educació Infantil i 1r d’EGB (Enseñanza general bàsica) van estar ubicats a Can Sala i els nens i nenes pujaven a dinar al menjador.
El 1972 , el Ministerio de Educación va posar el nom de Colegio Nacional Mixto Nuestra Señora de Puiggraciós. Anys després se li va treure la connotació religiosa i quedà simplement Puiggraciós.
No existeixen plànols d'aquesta època. Els que hi ha són molt recents, de quan es va elaborar el Pla d'emergència de l'escola.
ALUMNAT
Durant molts anys, hi havia uns 38 o 40 alumnes per classe, molts més que actualment i s’ajuntaven per nivells.
Va començar ser mixta a partir del curs 1962-63, però les nenes i els nens anaven a classes separades.
PROFESSORAT
A finals dels anys 70 va ser director en Josep Cortadella.
Actualment els mestres més antics que hi ha a l’escola són els que van arribar a partir del 1978: la Núria Partegàs, la Teresa Autonell i en Roque Soto.
Fins ara hi ha hagut cinc conserges.
CALENDARI i HORARI
Fins l’any 1965 s’anava a l’escola de dilluns a dissabte, de 9 a 12h i de 15 a 17h.
EL PATI
A l’escola s’han conservat alguns elements com les fonts, els arbres i les plantes. El que més ha canviat ha estat el terra. S’han cimentat algunes pistes i s’ha millorat la qualitat del ciment. Anteriorment hi havia un tipus de ciment que relliscava molt i provocava força caigudes . També hi ha més porteries i cistelles.
ESPAIS DIVERSOS
Hi havia sala de professors però era molt petita.
No hi havia tants lavabos com en l’actualitat.
MATERIAL D’AULA
A les classes hi havia pupitres. El pupitre era la taula que usaven els alumnes. Tenia una superfície inclinada que s’obria amb un calaix interior per deixar llibres i papers. Tenien un forat per encaixar-hi el frasquet de tinta i una ranura per deixar-hi els estris d’escriptura (llapis, ploma, plomi-la...).
Portaven carteres, en comptes de motxilles, i estoig de fusta. No s’usaven els retoladors.
Els llibres que utilitzaven incloïen totes les assignatures. Escrivien en llibretes i no tenien agendes.
Es penjaven les bates i les carteres als penjadors de dins de la classe. Ocupaven tot un pany de paret amb la conseqüent pèrdua d’espai. No hi havia el penja-robes actual (penjadors sobre una barra de carro amb rodes) que permeten desplaçar-lo i no ocupen un espai fix.
Les portes de les classes eren fosques i de fusta ordinària.
NORMES DE CONVIVÈNCIA
Les normes de convivència eren gairebé les mateixes que en l’actualitat, però eren més estrictes i hi havia més respecte.
COLÒNIES
La primera vegada que es van fer colònies, els nens es van quedar a dormir a l’escola, i van ser organitzades per en Roque Soto.
Actualment es realitzen en cases de colònies.
FESTES
Les festes no es celebraven com ara. La festa de fi de curs durava tres dies! Era com una festa major.
Sant Jordi se celebra des de fa trenta anys.
PLA D’EMERGÈNCIA
Els simulacres d’evacuació del Pla d’emergència es realitzen des del curs 1999.
AMPA
L’Associació de mares i pares d’alumnes es va constituir l’any 1980. Des de sempre ha estat un bon suport per a l’escola.
ESPORT ESCOLAR
Es va començar a fer Esport escolar l'any 1979 amb en Roque Soto, conjuntament amb l’escola St. Lluís (Joan Bruit) i l’escola la Immaculada (Santiago Pozo). Durant un trimestre es van celebrar al poble uns partits entre les tres escoles.
CANTÀNIA
Des de l’any 2000, els alumnes de 5è participen a Cantània, cantata de diferents escoles amb el suport de l’Auditori de Barcelona i La Generalitat. La música i el text cada any són diferents i s’encarreguen a compositors i escriptors catalans. Els alumnes de la nostra escola canten al Teatre Auditori de Granollers.
HORT
L’hort va començar a funcionar l’any 2002. Les primeres hortalisses que es van plantar van ser pastanagues.

Altres informacions
www.onomastica.cat/sites/onomastica.cat/files/22-vidal.pdfFonts orals: mestres de l’escola Puiggraciós
Teresa Autonell, directora actual
Montse Lapuerta, mestra d’Educació Infantil
Roque Soto, mestre d’Educació Física i Informàtica.

Visions personals
Els alumnes de 5è de l'escola Puiggraciós hem iniciat aquest curs 2011-12 un treball sobre la història de la nostra escola. Consultant fonts documentals, escrites i orals podríem obtenir resposta a les nostres preguntes. Ens vam preparar un qüestionari i vam fer una entrevista a la directora i a una mestra del centre.Gràcies a aquestes fonts orals ara tenim un coneixement més gran del present de la nostra escola.

Bibliografia
A. M. Alcover i F. de B. Moll Diccionari català-valencià-balear Ed. Moll (1979)Maria-Àngels Vidal Colell Fenòmens retòrics en la nominació dels llocs Universitat de Barcelona (Barcelona)
Varis autors La Garriga Secreta 3 Ed. La Garriga Secreta (La Garriga, Abril, 2012)