Casa Joaquim Barraquer

Històric Geogràfic Social Onomàstic

La Garriga (Vallès Oriental)


Interès: Visitar

Picnic: No

Casa Joaquim Barraquer - imatge 1
Casa Joaquim Barraquer - imatge 2
Casa Joaquim Barraquer - imatge 3

Es troba situada al passeig de La Garriga número 7, (Vallés Oriental) i es troba a dins de l'illa Raspall.

etimologia

Origen del topònim

L'origen del nom de la casa prové de la persona que la va encarregar a Raspall, en aquest cas Joaquim Barraquer i Ros.
historia

Informació històrica

Data de la construcció: 1912-1913. Aquesta casa va ser construida a La Garriga per encàrrec de Joaquim Barraquer a l'arquitecte Manuel J.Raspall i se situa a l'etapa del modernisme, abans de la Primera Guerra Mundial. Està de costat amb la Casa Barbey, la Torre Iris i la Bombonera. Totes elles van ser declarades béns culturals d'interès nacional el 1997. La casa consta de dues plantes amb les golfes a la part superior. La teulada és a dues aigües amb una teula d'estil àrab. Sota d'això hi apareixen uns òculs circulars de ventilació de les golfes decorats amb senefes blaves. A la cara sud de la casa hi ha una perita terrassa que queda elevada del carrer i que esta protegida per alguns arbres. L'exterior de la casa esta feta de pedra com la majoria de l'obra de Raspall i amb estucs de color blanc juntament amb senefes de color blau amb formes geometritzants i vegetals (florals). Aquesta casa es va construïr en transició cap el noucentisme i aquestes senefes decoren tota la façana. L'any 1999 es va fer una restauració dels revestiments, de la fusta i del ferro. L'estil és el modernista. A la casa també hi podem trobar vidres emplomats a la finestra de l'escala, a les targes de la galeria i a les vidrieres de la planta baixa. Als vidres emplomats hi ha dibuixos de composició simètrica amb camper de vidre imprès incolor amb una forma de perfil corb arronyonat. La tanca de l'exterior de la casa és de perfil recte i secció corba. És revestida de trencadís quadriculat de colors blau i blanc i sobrealça. La base la formen els pilars de la tanca de ferro que estan treballats amb motius florals. La part superior dels pilars de la portalada és estucat i blanc i blau en quadricula.
altres

Altres informacions

Raspall va assignar per cada casa de aquesta famosa illa un color. El rosa per la casa Barbey, el groc per la torre Iris, el verd en el cas de la Bombonera i el blau per a la casa Joaquim Barraquer.
altres

Visions personals

Trobo que és una casa força maca a primer vista però també cal parar-se per fixar-nos en els detalls, ja que en té molts. Tot i que des de la meva visió no és de les més maques de tota l'illa Raspall que l'envolta.
bibliografia

Bibliografia

LLuís Cuspinera i Font Crònica d'una destrucció Editorial Rourich (Sant Cugat del Vallès, 2000)
investigadors

Investigadors

Mas Autonell, Guillem
Topònims relacionats: La Bombonera, Torre Iris

anterior tornar següent

-