Casa Mercè Mayol (Can Raspall)

Històric Geogràfic Social Onomàstic

La Garriga (Vallès Oriental)


Interès: Visitar

Horari: Horari no establert, obren quan hi ha casaments

Preu: 0 euros

Picnic: No

Casa Mercè Mayol (Can Raspall) - imatge 1
Casa Mercè Mayol (Can Raspall) - imatge 2
Casa Mercè Mayol (Can Raspall) - imatge 3
Casa Mercè Mayol (Can Raspall) - imatge 4
Casa Mercè Mayol (Can Raspall) - imatge 5
Casa Mercè Mayol (Can Raspall) - imatge 6
Casa Mercè Mayol (Can Raspall) - imatge 7
Casa Mercè Mayol (Can Raspall) - imatge 8
Casa Mercè Mayol (Can Raspall) - imatge 9

Carrer Banys, cantonada a la plaça Santa Isabel

etimologia

Origen del topònim

Can Raspall (conegut actualment així), prové del cognom de l'arquitecte, que es diu Manuel Joaquim Raspall.
historia

Informació històrica

Can Raspall, anteriorment coneguda com “Can Mayol de la plaça”, és la primera obra que va fer l’arquitecte Manuel Joaquim Raspall i Mayol, a partir de la Casa Pairal de la seva mare “Can Mayol”, de la plaça Santa Isabel; casal gòtic del segle XVI, on solia passar tots els estius amb la seva familia.

Està ubicada al carrer Banys, un antic camí ral, i fa cantonada amb la plaça Santa Isabel, que va ser el centre del poble medieval. Es tracta d’una masia que té dues plantes i unes golfes amb una galeria de set buits. Al primer pis destaquen dues finestres gòtiques, una de llinda planer i l’altre conopial.

L’any 1903, quan encara no havia acabat els seus estudis d’arquitectura, Manuel Joaquim Respall va modificar la casa medieval en una edificació modernista, amb clara influència del seu mestre Josep Puig i Cadafalch.

Es va respectar l’aire gòtic mantenint les finestres del primer pis. Converteix l’antiga porta de la plaça en una finestra amb l’arc de punt d’ametlla i situa una altre d’igual a la façana del carrer banys.

A l’interior, va crear diferents ambients separats, també, per arcs apuntats i destaquen els vitralls emplomats que serien una característica de la seva etapa modernista. Als elements arquitectònics originals se n’hi van adaptar altres de nous d’estil neogòtic.
altres

Altres informacions

Cal destacar que l'any 2007 va haver-hi una restauració important. La casa es va convertir en un espai públic, on es va poder acollir la Fundació Manuel Joaquim Raspall, un projecte creat l'any 1997.

També cal destacar que actualment, encara és un espai públic, i la gent que no es casa per l'esglèsia té l'opció de casar-se a Can Raspall.

Per últim m'agradaria citar una anècdota que em va explicar el meu pare, i és que, aquesta casa, antigament havia sigut del besàvi del meu pare.
altres

Visions personals

Vaig triar aquesta casa perquè és una de les cases de La Garriga que més coneixia i una de les més importants.

M'ha agradat fer el treball d'aquesta casa ja que no m'ha sigut cap complicació a l'hora de buscar informació, ja que n'he trobat bastanta a través de llibres, pàgines web i un dossier que em van donar a l'Ajuntament de La Garriga.

També m'ha agradat fer-lo, ja que d'aquesta manera he après alguna cosa més que no sabia del meu poble, i això és molt interessant, ja que penso que és important saber coses que van passar antigament al teu poble.

Penso que és una casa molt maca i acollidora.
bibliografia

Bibliografia

Google Viquipèdia
Luís Cuspinera Font, Pere Muñiz Méndez i Francesc Garcia Viñas Manuel J. Raspall, arquitecte municipal (Cuaderns del Patrimoni Garriguenc núm. 2) - (La Garriga)
investigadors

Investigadors

Garcia Batallé, Maria

anterior tornar següent

-