Torrent de l'Alerm

Històric Geogràfic Social Onomàstic

La Garriga (Vallès Oriental)


Interès: Aturar-se

Picnic: No

Torrent de l'Alerm - imatge 1

El torrent baixava la serra per les faldes del turó de Santa Margarida fins arribar a la cara nord de l'estació del tren; per salvar la via es va contruir el pont, a l'altre costat del qual començava el carrer d'aquest nom, actual passeig dels Til·lers, i passant per la cara nord de l'església parroquial travessava el Camí Ral, o Carrer Major. La continuació, que ja anava altra vegada com a torrentera fins el Congost, avui dia és el carrer del Torrent de la Sínia.

Aquest torrent separava l’urbanització de Can Poi de l’urbanitzacio de Can Vilanova.

etimologia

Origen del topònim

El Torrent de l'Alerm també es conegut com torrent d'en Fiol, després de les Toies. Ara actualment, el Torrent de l'Alerm s'anomena Torrent de la Mesquita.

El Torrent de les Toies és deia d'aquesta manera, ja que a l'urbanització de Can Poi, hi havia un carrer anomenat Carrer de les Toies.
historia

Informació històrica

El torrent, quan passava pel seu recorregut (per sota el Campanar), es va cobrir durant la República, a la dècada de 1930. En aquella època no hi havia gaire feina i aquesta va ser una manera d'ocupar treballadors per part de l'Ajuntament, els homes del poble sense feina. Fins aleshores, l'aigua anava per sobre i quan baixava forta podia fer tota mena de malvestats, és a dir, destruir coses a causa d'inundacions...

Actualment, el torrent fa el mateix recorregut, però no el veiem ja que passa per sota la carretera.
altres

Altres informacions

Les imatges que hem posat al ''collage'' són d'una bona part del recorregut que hem fet, que és per on passava el torrent. Hem començat fent la fotografia del carrer de la baixada del Puiggracciós (escola...), seguidament hem fet fotografies de l'estació de tren, del pont, i dels voltants. A continuació, hem fet la fotografia del passeig dels Til·lers, que també es el lloc on està situat el campanar.

Apart d'això, també volem dir que encara que hem cercat la informació al llibre de Enric Garcia-Pey, hem tret informació d'un senyor de la Garriga que ens ha ensenyat alguns detalls.
altres

Visions personals

Ens ha agradat fer aquest treball, ja que hem descobert com era la zona del que ara es la baixada de l'escola Puiggraciós, el passeig dels Til·lers... on antiguament era un torrent.
bibliografia

Bibliografia

Enric Garcia-Pey La Garriga: Noms de casa i de lloc.

anterior tornar següent

-