Casa Joan Colom (1905)

Històric Geogràfic Social Onomàstic

La Garriga (Vallès Oriental)


Interès: Aturar-se

Picnic: No

Casa Joan Colom (1905) - imatge 1
Casa Joan Colom (1905) - imatge 2
Casa Joan Colom (1905) - imatge 3
Casa Joan Colom (1905) - imatge 4
Casa Joan Colom (1905) - imatge 5
Casa Joan Colom (1905) - imatge 6
Casa Joan Colom (1905) - imatge 7
Casa Joan Colom (1905) - imatge 8

La casa Joan Colom i Capdevila del 1905 es localitza al Passeig 38, La Garriga, Espanya.

etimologia

Origen del topònim

La Casa Joan Colom i Capdevila va rebre aquest nom ja que hi havia un propietari que es deia Joan Colom i Capdevila que va manar a l'arquitecte Manuel Joaquim Raspall i Mayol construïr la casa per a ell i la seva família, batejant-la amb aquest nom.
historia

Informació històrica

Fou construïda al 1905 com a lloc d'estiueig de la família, amb la qual cosa podem deduïr que era família amb gran poder adquisitiu, és a dir, burgesa. Actualment es conserva en estat regular, i és considerada un “Bé Cultural d'Interès Nacional”, i part de la història de l'art modernista a La Garriga.
altres

Altres informacions

La casa consta de semisoterrani, planta baixa i golfa amb coberta a dues vessants. Les teules són vidriades de color verd, formant dibuixos geomètrics amb cresteria sobre el caraner, que és de composició simètrica amb medallons i cintes a les cantonades acabades amb un ram de formes vegetals. La façana que dóna al passeig està profusament decorada amb medallons i cintes amb adorns vegetals i sanefes ceràmiques. Els balcons, les reixes i la tanca del jardí estan exquisidament treballades en ferro forjat. La casa està envoltada per un mur de pedra revestit de mosaic de granit. Al jardí es descobreix una font circular. Aquesta font és de planta trilobulada revestida de trencadís, amb un pilar central carregat sobre un volum de formes corbes acabat amb una bola lluminosa. De l'interior es pot destacar l'arrimador ceràmic de perfil ondulat i la llar de foc de boca circular revestida de trencadís de peces grosses.
altres

Visions personals

La casa aparenta un aspecte molt deixat i abandonat. Les persianes de la façana estan sempre tancades i amb teles d'aranya. El jardí es conserva prou bé ja que la casa del jardiner ha estat habilitada i restaurada com a habitatge actual d'aquest, però tot i això les herbes estan un xic crescudes.
La casa és coneguda també com a “Can Durall”.
Com a experiència personal, puc afegir que em vaig enfilar pel mur i vaig veure un jardí amb arbres deixat de la mà de Déu, però no vaig poder fotografiar ja que tenia les mans ocupades.
bibliografia

Bibliografia

Lluís Cuspinera Manifestacions de l'Art Modernista a La Garriga Rourich
investigadors

Investigadors

Cuadros Aguilera, Marcel

anterior tornar següent

-