Casa Mercè Pascual

Històric Geogràfic Social Onomàstic

La Garriga (Vallès Oriental)


Interès: Aturar-se

Picnic: No

Casa Mercè Pascual - imatge 1
Casa Mercè Pascual - imatge 2
Casa Mercè Pascual - imatge 3
Casa Mercè Pascual - imatge 4
Casa Mercè Pascual - imatge 5
Casa Mercè Pascual - imatge 6
Casa Mercè Pascual - imatge 7
Casa Mercè Pascual - imatge 8

Vda. Llagostera. C/Samalús, 34

etimologia

Origen del topònim

Mercè Pascual era la dona del Dr. Llagostera i, quan aquesta va enviudar, va manar construir la casa amb el seu mateix nom.
historia

Informació històrica

El modernisme arquitectònic s'inicià a la Garriga l'any 1900 amb la intervenció de l'arquitecte Antoni Maria Gallissà i Soqué en la casa per a Mercè Pascual -vídua del Dr. Llagostera- al carrer de Samalús 34.
El cos principal de la casa és de l'arquitecte Miquel Madorell i Puig. La façana, el pati i la decoració del menjador, és deguda a l'arquitecte Antoni M. Gallissà i Soqué.

L'obra consisteix en la superposició d'una nova façana d'obra vista i composició simètrica, creant una doble galeria que arriba fins al forjat del segon pis. A la planta baixa hi ha quatre arcades, dues de centrals amples i dues de laterals estretes. Les centrals són de dintell escalonat amb arc carpanell i les laterals d'arc apuntat. En el primer pis les arcades són sis: quatre de centrals més amples i dues de laterals més estretes, corresponent dos arcs centrals amb un de baix. Les arcades són apuntades i recolzades sobre capitell escalonat. Entre els pilars hi ha una barana de totxo, calada a manera de gelosia. En el segon pis la barana és en forma de merlets, coronats amb totxo a sardinell. En el massís del merlet i sobre el pilar hi ha uns buits circulars en què el sardinell de totxo voreja un element ornamental.

En la façana antiga sobresurten uns pinacles adossats a les cantonades i una xemeneia al centre, tallant la cornissa del capcer. En l'interior hi ha un menjador de la mateixa època on destaca una xemeneia.

Així doncs, parlant a grans trets es podria dir que es tracta d'una casa de grans dimensions que té dues façanes importants i que abarca tres carrers. La façana està decorada amb un sòcol de pedra rematat per una sanefa floral. Les finestres estan emmarcades per un adorn en pedra i protegides per una reixa de ferro forjat. Val la pena envoltar tot l'edifici, descobrireu petits detalls com una finestra de pedra o caps d'animals adornant la porta del Carrer de Samalús.
altres

Altres informacions

La casa actualment esta habitada per uns ciutadans de la mateixa població, però no se'ns ha permés de fer fotos a l'interior de la vivenda.
altres

Visions personals

Pel que es pot observar des de l'exterior de la casa, es pot veure que esta ben conservada, tot i tenir molts anys.
És un clar exemple del modernisme a la població de la Garriga ja que molts elements característics d'aquest art els podem trobar dins i fora de la casa. La façana interior, la que dóna al pati, és la que esta més danyada de totes però tot i així no es conserva del tot malament.
investigadors

Investigadors

Fernández Puig, Marta

anterior tornar següent

-