La Bombonera

Històric Geogràfic Social Onomàstic

La Garriga (Vallès Oriental)


Interès: Aturar-se

Picnic: No

La Bombonera - imatge 1
La Bombonera - imatge 2
La Bombonera - imatge 3
La Bombonera - imatge 4

La Bombonera és una casa entremitgera situada al Passeig 3, dins la quarta mansana Raspall, junt amb la Casa Barbey, la Torre Iris i la casa Antoni Barraquer, van ser declarades bens culturals d'interès nacional al 1997. És la més petita de les quatre cases i, igual que la Torre Iris, es va construir per a llogar als estiuejants.

etimologia

Origen del topònim

La Bombonera és el nom popular amb que es coneix la casa a la Garriga perquè és considerada una cosa tan maca com una caixa de bombons.
historia

Informació històrica

La casa va ser construïda per encàrrec de Cecília Reig i Argelagós a l'arquitecte modernista Manuel Respall i Mayol i, actualment, encara hi viu gent. Es llogava i era una casa d'estiueig.
altres

Altres informacions

Té un jardí al davant. Està estructurada en soterrani, planta baixa i pis. En el costat nord sobresurt un torreó coronat per un capcer sinuós cobert amb rajola vidriada i reixes de ferro sobre els caraners. L'edificació està assentada sobre sòcol de paredat acabat en una faixa de ceràmica, amb peces llises i relleu de color verd i blanc. Està acabada amb una potent cornissa que incorpora pilastres, en part revestida de trencadís. La cornissa continua amb motllures perpendiculars a la façana; a la part alta, reben la barana de ferro, i en la baixa hi ha uns treballats esgrafiats geomètrico-florals. Per primera vegada en l'obra de Respall apareixen arcs de mig punt, el·líptics, carpanell i un buit el·líptic en el torreó. Tots aquests estan enmarcats per esgrafiats d'un delicat dibuix floral. La tanca és un sòcol de paredat capserrat amb juntes de pedra revestides de trencadís. Aquest es repeteix en el coronament recte amb esquena de sellacorba, que rep una delicada i treballada reixa i portalada de ferro amb motius vegetals. En el peu de l'escala del jardí hi ha un interessant fanal de ferro i vidre imprès que trobarem evolucionada a can Maresme en un treball més acurat.
altres

Visions personals

És una casa molt maca, que crida l'atenció des de fora pel color i el conjunt modernista. A més, des de fora no sembla gaire gran i la fa encara més acollidora i interessant.
bibliografia

Bibliografia

LLuís Cuspinera Manifestacions de l'art modernista a La Garriga Contrapunt (Barcelona, 1988)

anterior tornar següent

-