Casa Barbey

Històric Geogràfic Social Onomàstic

La Garriga (Vallès Oriental)


Interès: Visitar

Picnic: No

Casa Barbey - imatge 1
Casa Barbey - imatge 2
Casa Barbey - imatge 3
Casa Barbey - imatge 4
Casa Barbey - imatge 5
Casa Barbey - imatge 6
Casa Barbey - imatge 7
Casa Barbey - imatge 8

Està ubicada a la quarta illa Raspall, juntament amb la torre Iris, la Bombonera i la casa Antoni Barraquer. Van ser declarades bens culturals d'interès nacional en 1997. És l'única de les quatre cases amb façana als quatre carrers, i l'accés principal és pel carrer Figueral.

etimologia

Origen del topònim

EL nom prové de Juli Barbey Poinsard, el qual va encarregar-la al 1910.
historia

Informació històrica

La Casa Barbey, construida el 1910 per encàrrec de Juli Barbey Poinsard, està considerada l'obra més important del període modernista de Joaquim Raspall per la seva qualitat arquitectònica i per l'embelliment de tots els elements. Manuel Raspall era l’arquitecte municipal d’un bon nombre de poblacions del Vallès Oriental que tingueren un gran creixement durant el primer terç del segle XX, com Cardedeu, l’Ametlla del Vallès, Cànoves, la Garriga, etc. Com altres arquitectes modernistes, Raspall també dissenyava la totalitat o part dels elements d’acabat: rajoles,
trencadís, mosaic, ferro, guix, pintura... La casa Barbey forma part de l’Illa Raspall que es troba al començament del passeig i que és un conjunt de cases modernistes construïdes per Manuel Raspall.
altres

Altres informacions

Es tracta d'una casa de nova planta composta de semisòtan, planta baixa, planta i golfes, amb una torre mirador de planta irregular que s'aixeca a la cantonada nord-est, amb coberta de dos vessants i rematada al carener amb una crestallera de ferro forjat. A la coberta, feta de teules vidriades de diferents colors, hi trobem una xemeneia revestida de ceràmica. Respon a la tipologia de planta concentrada, amb amplis vestíbuls a les dues plantes i una singular escala central de barana de ferro en paràbola que reforça la interessant interrelació espacial. Destaquen, com element decoratiu, les columnes amb capitells florals.
Com a altres cases de Raspall, la tanca del jardí forma part del lluïment dels artesans. A la casa Barbey cada tram de tanca entre pilars forma una suau curvatura decorada amb trencadís tricolor en degradat que passa del blanc al torrat. Les reixes són una excel·lent mostra de la forja modernista amb motius florals i figures.

Elements destacables
Veiem reflectits els detalls dels treballs combinats de ceràmica, mosaic i forja.
A l'exterior, hi ha un rellotge de sol a la façana sud i un Sant Jordi a l'oest fets amb la tècnica del mosaic; el brollador del jardí amb escultures de cargols; la font de la pista de tennis, a la banda del Passeig; la gàbia d'ocells, l'escultura de ceràmica del pantocràtor; el fanal situat al porxo de la casa; les jardineres ceràmiques subjectades per una forja modernista en cop de fuet.
A l'interior també hi trobem la llum de sobretaula del menjador; la pintura mural (tema platja de Sitges) situada a la pared oest del menjador, obra de Josep Triadó i Mayol; la barana i la làmpada de peu de l'escala del distribuïdor; la salamandra al primer pis; el conjunt de vitralls emplomats presents arreu i els sostres estucats amb temes florals.

El jardí
El jardí és una peça fonamental en el conjunt d'una casa d'estiueig. L'activitat a l'estiu es feia fora i calia que fos fresc, amb zones d'intimitat i, a la vegada, visible des de l'exterior per denotar la categoria del propietari (aquesta funció l'acompleix l'accés principal). D'altra banda, els jardins modernistes consumien poca aigua (recurs molt escàs) i es dissenyaven generant ombres amb arbres caducifolis i enfiladisses. El terra era de graveta per permetre passejar i evitar que es fes fang si plovia. Era costum tenir punts d'aigua, fonts i brolladors que ampliessin la sensació de frescor. En el jardí també trobem un espai en forma de galeria amb bancs i totalment aïllat del sol i de la vista exterior a la zona est, junt a la pista de tennis.
altres

Visions personals

Personalment m'ha agradat fer el treball ja que he pogut observar una part de la Garriga que ignorava i he pogut analitzar la bellesa d'obres que tenim a la Garriga i no apreciem. Concretament, trobo que aquesta casa és especial ja que plasma a la perfecció els ideals del modernisme, inspirant tranquil·litat i harmonia.
investigadors

Investigadors

López Gallifa, Silvia

anterior tornar següent

-