Torre Iris

Històric Geogràfic Social Onomàstic

La Garriga (Vallès Oriental)


Interès: Visitar

Picnic: No

Torre Iris - imatge 1
Torre Iris - imatge 2
Torre Iris - imatge 3
Torre Iris - imatge 4
Torre Iris - imatge 5
Torre Iris - imatge 6

La Torre Iris és una torre d'estil modernista situada al centre de La Garriga, a la Plaça del Silenci. Es troba situada a la confluència del Passeig amb el carrer Figueral i juntament amb altres cases modernistes de la zona, forma part del que s'ha anomenat l'illa Raspall.

etimologia

Origen del topònim

Es desconeix el perquè se li va dir Torre Iris en el moment de la construcció.
historia

Informació històrica

Va ser construïda l'any 1910 per l'arquitecte català Joaquim Raspall. El propietari de la torre, com en molts d'altres edificis arquitectònics modernistes garriguencs és Marcel Pascual. L'edifici s'inclou a la quarta mansana Raspall, una illa de cases modernistes garriguenques: Casa Barbey, Casa Antoni Barraquer, la Bombonera i la Torre Iris. Aquestes van ser declarades bens culturals d'interès nacional l'any 1997.
Des de sempre, aquesta torre ha tingut un origen social, doncs s'ha anat llogant a diverses famílies burgeses que venien al poble per estiuejar-hi.
altres

Altres informacions

Segons els propietaris actuals, els suposa tot un orgull i satisfacció residir a la torre. Tot i així, em van informar que a l'hora de fer remodelacions de la casa, prèviament han de presentar una sol·licitud a l'Ajuntament de La Garriga. Aquesta també haurà de ser supervisada per la Generalitat de Catalunya i de vegades pel Govern Espanyol donat que està sota protecció arquitectònica i patrimonial. Així doncs, això els és incòmode i viuen una mica sota pressió tot i que des d'un principi sabien el que era residir en un edifici tant emblemàtic com la Torre Iris de La Garriga.
La Torre està organitzada en tres plantes a més d'un soterrani i d'un terrat. Les plantes presenten una detallada decoració modernista sobretot pel que fa als mosaics de cada habitació. El soterrani és el lloc on originalment es trobaven les carboneres i un gran safareig.
Finalment, el terrat gaudeix d'unes magnífiques vistes del poble i està engalanat i protegit per unes baranes de ferro forjat amb ondulacions pròpies d'aquest estil arquitectònic. Les baranes de l'escala són de ferro forjat i els colors més utilitzats en aquesta construcció són el color crema, el blanc i el groc.
Quant a la seva orientació, la façana principal de la torre està encarada al nord-est i és visible des de diversos indrets del poble.
A la façana nord, així com també a l'oest encara es distingeixen amb facilitat les restes del bombardeig a La Garriga durant la Guerra Civil (1936-1939).
altres

Visions personals

Personalment, he tingut l'oportunitat d'aprofundir en el coneixement d'un dels edificis arquitectònics més importants de La Garriga, la Torre Iris. Com a garriguenc, crec que és molt enriquidor i necessari conèixer aquestes joies arquitectòniques de les que podem gaudir aquí al municipi.
investigadors

Investigadors

Oliveras Aumedes, Martí

anterior tornar següent

-