Vil·la Anna

Històric Geogràfic Social Onomàstic

La Garriga (Vallès Oriental)


Interès: Mirar i passar

Picnic: No

Vil·la Anna - imatge 1

Vil·la Anna està situada al poble de La Garriga, concretament al Carrer de la Font del Nen, un carrer paral·lel al Carrer de Cardedeu i la Ronda del Carril, al Barri de Sant Ramon.

etimologia

Origen del topònim

El nom de la casa és Vil·la Anna, un nom que crec que fa honor a la persona que va encarregar la seva construcció a l'arquitecte M.J Raspall, i que a la vegada va ser la primera inquilina de la vil·la.
historia

Informació històrica

Vil·la Anna va ser dissenyada i construïda per l'aquitecte Manel Joaquim Raspall i Mayol l'any 1910. Pertany a l'estil modernista, un estil que va tenir molta influència al poble de La Garriga, poble on es localitza l'obra aquitectònica.

La façana de la casa es podria dir que és simètrica, ja que consta de dues finestres a cada banda de la porta d'entrada i els elements decoratius en la part superior, que també estan distrubuits de manera simètrica. Els materials que s'utilitzen són la pedra, per a la part inferior i com a decoració fent una mena de marc al voltant de les finestres i la porta. També s'utilitza la ceràmica per a la decoració de la part superior, de les finestres i la porta, amb grafies i dibuixos florals. Les finestres i la porta d'entrada estan fetes de fusta, les primeres però adopten una forma d'acordió i l'empit està decorat amb un petit mosaic de terracota. A més a més, estàn protegides per una reixa de ferro forjat, reixa que es repeteix a la part superior de la porta d'entrada. A sota de cadascuna de les finestres hi ha una petita placa rectangular de metall, que sembla coure. A la part superior, al centre, hi ha inscrit el nom de la casa, “Vil·la Anna”, que amb l'ajuda de ceràmica s'inscriu el nom amb motius florals i cada banda del rectangle on aquest es situa hi ha una mena de capitell. Per finalitzar els espais exteriors, la casa consta d'una terrassa o pati que rodeja tot l'edifici fent una forma de “L” inversa, la qual té una entrada per el cantó de la façana amb una porta de ferro forjat, recordant les reixes de les finestres, i també amb motius florals per decorar els acabats. A més a més està situada al voltant d'altres cases de la mateixa alçada i amplada, encara que no són del mateix estil, tampoc és un edifici que destaqui en la zona.
Pel que fa a l'interior de la casa, puc afegir que és una casa petita, amb poques estàncies i/o habitacions les obertures de les quals (finestres, portes) són estretes i petites.

L'obra pertany a l'estil modernista, un estil que es caracteritza per donar importancia a l'artesania, pel foment de la fantasia i de la creativitat de l'artista, pel predomini de les línies corbes i ondulants que recorden a la natura. És un art totalitari, és a dir que s'unifiquen totes les arts, es dissenya des de la façana o l'arquitectura fins al pany d'una porta. Tots aquests detalls es poden observar a la “Vil·la Anna”.
altres

Altres informacions

Vil·la Anna va ser reconstruïda fa pocs anys amb la finalitat de poder conservar l'edifici com a tal. És per aixó que molts dels materials que es van utilitzar en la remodelació només són una imitació dels reals que van existir, és a dir que a l'inici, l'any 1910, es va utilitzar pedra, ceràmica, fusta i amb la remodelació el més segur es que utilitzessin materials constructius d'avui en dia, com són alguns tipus de guixos (simulant la ceràmica) o ciment (per a unir les pedres de la façana).
altres

Visions personals

Personalment, no coneixia aquesta casa, però amb l'ajuda d'aquesta petita recerca he pogut observar una casa molt maca, molt detallista, encara que només he tingut l'opoortunitat d'observar l'espai exterior.
bibliografia

Bibliografia

www.viamedius.com/que-ver/europa/espana/la-garriga/villa-anna Vil·la Anna
investigadors

Investigadors

Rebolloso, Marta

anterior tornar següent

-