Cafè-Sala de festes La Alhambra

Històric Geogràfic Social Onomàstic

La Garriga (Vallès Oriental)


Interès: Visitar

Horari: Dll/Div/Diss/Diu. (17:30; 19:00; 20:45 i 22:30 h)

Preu: 7 euros.

Picnic: No

Cafè-Sala de festes La Alhambra - imatge 1
Cafè-Sala de festes La Alhambra - imatge 2
Cafè-Sala de festes La Alhambra - imatge 3
Cafè-Sala de festes La Alhambra - imatge 4
Cafè-Sala de festes La Alhambra - imatge 5
Cafè-Sala de festes La Alhambra - imatge 6
Cafè-Sala de festes La Alhambra - imatge 7
Cafè-Sala de festes La Alhambra - imatge 8
Cafè-Sala de festes La Alhambra - imatge 9
Cafè-Sala de festes La Alhambra - imatge 10
Cafè-Sala de festes La Alhambra - imatge 11
Cafè-Sala de festes La Alhambra - imatge 12
Cafè-Sala de festes La Alhambra - imatge 13
Cafè-Sala de festes La Alhambra - imatge 14
Cafè-Sala de festes La Alhambra - imatge 15
Cafè-Sala de festes La Alhambra - imatge 16
Cafè-Sala de festes La Alhambra - imatge 17
Cafè-Sala de festes La Alhambra - imatge 18

El Cafè-Sala de festes La Alhambra,actualment el cinema del poble de La Garriga,poble de la comarca del Vallès Oriental, està situat a ple centre del poble. A dos minuts caminant des de la Plaça de l'Ajuntament, al carrer Calabria número 13 hi trobem el petit edifici que havia estat anys enrere el Cafè-Sala de festes la Alhambra.
Edifici construït al 1913 per l'arquitecte Josep Sala i Comas. Acollia una sala de festes molt concorreguda a l'época modernista. Conserva decoració de guirnaldes en la façana. Es tracta d'un petit edifici urbà amb una façana d'estil Modernista tardà amb elements d'estil renaixement especialment a la part alta.
Sobre les tres finestres centrals trobem dos dibuixos d'escuts d'armes en les laterals i l'any de construcció de l'edifici en el centre.

etimologia

Origen del topònim

(No s'han trobat referències)
historia

Informació històrica

Situat dins un edifici d’arquitectura modernista construït l’any 1913, l’Alhambra havia estat anteriorment una sala de ball. Les seves instal•lacions han quedat submergides als anys seixanta mantenint-se avui dia igual que fa quaranta anys.
El cinema disposa d’una sola sala, que anteriorment havia estat un espai de ball. D’aquella època encara s’hi conserven les cortines gruixudes de color vermell que se situen davant de la pantalla on s’hi projecta la pel•lícula. Ocupant la sala, unes 240 butaques dirigides al públic i un passadís amb una moqueta vella dels anys seixanta que ressalta amb les parets de la sala, decorades amb un estil renaixentista. D’altra banda, el procés de projecció és únic. La cabina es manté encara tal i com va ser dissenyada quan es va inaugurar el cinema, i conserva un mecanisme de projecció fet a mida que, fins ara, mai s’ha modificat íntegrament (es pot veure en les imatges).

Actualment el seu propietari és en Josep Maria Miró, el qual rep l’ajuda del seu fill Xavi i la seva dona Teresa. Ell és l’encarregat d’escollir la cartellera, de la programació, de penjar els cartells a la plaça de l’Església (veure imatges) i de vendre les entrades abans de les sessions.

La programació està seleccionada per Miró, que des de fa uns anys ha fet una aposta pel cinema de qualitat i combina films independents amb les grans superproduccions.

En una entrevista feta a la vicepresidenta de l’associació Tres Tombs de La Garriga, Lídia Gil, vam poder fer-nos la idea del què va suposar anteriorment el cinema Alhambra, que avui gaudim tots els garriguencs:
“També recordo que quan jo era jove, tenia uns 18 anys, vivia davant el Cinema Alhambra i el dia de Sant Antoni, el cafè de l’Alhambra, que era preciós, els pagesos hi anaven a fer el rom cremat. A mi em feia gràcia ja que al lloc d’on jo venia això no es feia i en guardo un molt bon record.”
altres

Altres informacions

Actualment el cinema Alhambra consta de dos perfils de xarxes socials a Facebook (http://www.facebook.com/groups/33864402759/#!/groups/33864402759/) i a Twitter. Ambdós perfils s'actualitzen amb les publicacions d'alguns garriguencs que hi pengen la programació.
altres

Visions personals

Fa molts anys que tinc l’oportunitat de gaudir d’aquest cinema i només en guardo bons records. D’altra banda en Josep Maria, en Xavi i la Teresa són coneguts per tot el poble i estimats a la vegada ja que han aconseguit fer d’aquest cinema un lloc familiar i acollidor.

Amb un preu de 7 euros per a l’entrada pots accedir a veure fins a tres pel•lícules seguides sense haver de pagar per cadascuna d’elles per separat. A més a més, la selecció de pel•lícules del cinema abasta tot tipus de gèneres pel gaudí de tot el públic que hi vulgui anar a passar una bona estona.

En resum, la visita al cinema Alhambra de La Garriga és una alternativa accessible per a tothom, econòmica, agradable, autèntica i indispensable per a tots aquells que passin per La Garriga.
bibliografia

Bibliografia

Ruta del modernisme de Barcelona http://www.gaudiallgaudi.com/CMWGarr.htm
investigadors

Investigadors

Viñals García, Mònica

anterior tornar següent

-