Bosc de la Xambonera

Històric Geogràfic Social Onomàstic

La Garriga (Vallès Oriental)


Interès: Mirar i passar

Picnic: No

Bosc de la Xambonera - imatge 1

Situat al sud de la Garriga, a tocar del bosc de Malhivern.

etimologia

Origen del topònim

Bosc anomenat la Xambonera perquè en època medieval hi havia tants conills que els caçadors mes desafortunats podien aconseguir-ne un. Deien que era el bosc de la sort, de la xamba.
historia

Informació històrica

Es va utilitzar amb l’objectiu de recuperar la Festa al Bosc – un acte cultural de primer nivell de principis del segle XX a La Garriga. Al mig del bosc hi havia un escenari natural on es produien espectacles teatrals d’avantguarda davant d’un públic curiós que venia expressament de Barcelona per veure’ls. Fins i tot el tren parava abans de la parada oficial, perquè el públic pogués baixar en el punt més a prop de l’escenari de la Festa. Es van fer 2 festes, festetes degut al minso pressupost.
El bosc de la Xambonera estava mes avall del bosc del Malhivern, a l’altre cantó de la via de ferrocarril. Era un alzinar que fou tallat al 1936 i que es va convertir en terres transformades en conreu.
altres

Altres informacions

Bosc d'alzines aprofitat per a fer carbó, carbonets pels brasers,com a llenya, com a fusta per a rodes de carro i mànecs d'eines. Les glans es collien pel bestiar i l'escorça com a tanins.
bibliografia

Bibliografia

PANAREDA, Josep M.; ESCOLÀ, Herminia; ROMO, Àngel M. Els boscos de la Garriga Publicacions de l'Abadia de Montserrat (Barcelona, Octubre 2004)

anterior tornar següent

-